Penuntut UUM laksana misi kemanusiaan Kemboja

by admin / 03 December 2019 / No Comments

SINTOK: Seramai 22 pelajar dan kakitangan Universiti Utara Malaysia (UUM) mengunjungi wilayah Kratie, Kemboja, dalam misi penghantaran bantuan kemanusiaan kepada penduduk dua kampung di samping melaksanakan aktiviti sukarelawan.

Kumpulan penuntut itu berjaya mengumpul sumbangan sebanyak RM24,773.60 daripada orang ramai melalui kempen yang diadakan dalam tempoh 40 hari bagi membantu penduduk perkampungan terpencil.

Antara sumbangan yang disampaikan ialah al-Quran, sejadah, kopiah, alat tulis, telekung dan bantuan makanan, selain wang tunai.

Pengarah Misi Sukarelawan Pelajar ke Kemboja, UUM-ASEAN, Awis Al Qarni, berkata misi itu bertujuan mengagihkan sumbangan yang dikumpulkan bagi meringankan beban masyarakat kampung di sana.

Awis berkata, misi itu mendapat kerjasama Yayasan Sukarelawan Siswa (YSS) melalui latihan persediaan (Pre Departure Training), Asian Institute of Cambodia (AIC) serta sokongan dari Passage to ASEAN (P2A) dan Pejabat Kedutaan Malaysia di Phnom Penh.

“Mereka membantu kami dari segi kemudahan khususnya dalam aspek logistik sepanjang program diadakan.

“Terdapat dua perkampungan masyarakat Islam yang kami kunjungi iaitu Kampung Krakor dengan jumlah penduduk sekitar 318 orang dan Kampung Trapeang Pring, seramai 125 orang.

“Disebabkan lokasinya yang agak jauh dari bandar utama, perkampungan ini tidak mendapat perhatian sukarelawan dan aktiviti korban (Aidiladha) dari Malaysia,” katanya.

Leave a Reply